Nu echt..

Mijn eerste aanraking met een dieet was toen ik op de basisschool zat. Ik was enorm fan van Beverly Hills 90210 en had hiervan een tijdschrift gekregen. In dit tijdschrift stond iets over een dieet en ik vertelde mijn moeder dat ik dat wilde gaan doen, want ik vond dat ik dikke bovenbenen had. Nu was ik tot mijn 15e gewoon slank, dus dit sloeg natuurlijk nergens op en ik heb in die tijd uiteindelijk ook niks ermee gedaan.

Vanaf mijn 16e/17e kan ik me wel herinneren dat ik wat steviger begon te worden. Nu zou ik op dit moment heel gelukkig zijn met het figuur wat ik toen had, maar daar kan je als puber natuurlijk niks mee. Ik denk dat ik in die tijd begonnen ben met diëten. Mijn eerste echte dieet was ‘Montignac’. Mij ouders deden dit, en ik deed mee. Hierna heb ik nog vele andere diëten gedaan: ‘Streep je slank’, ‘Sonja Bakker’, ‘Karin de Zoete’, ‘Modifast’ en nou ben ik er vast nog wat vergeten. Sommige met succes, andere was ik na 1-2 weken alweer zat. Met Karin de Zoete ben ik bijna 30 kg afgevallen, maar dit is niet iets wat je op de lange termijn volhoudt, ik niet in ieder geval.

Na mijn eerste zwangerschap was ik de extra kilo’sweer zat. Toen de borstvoeding erop zat, besloot ik het deze keer anders te doen. Ik had het boek ‘Het geheim van Slanke mensen’ van Mieke Kosters gelezen en wilde niet het zoveelste dieet gaan doen, maar mijn gedachten rondom voeding gaan veranderen. Nog steeds vind ik dit boek erg waardevol, omdat het zich dus erg richt op de mindset: niet denken “ik mag dit niet”, “ik moet streng zijn”, “nu heb ik gezondigd”, maar beseffen dat jezelf de regie hebt. “Ik mag het niet”, wordt “ik wil het niet”, of “ik kies ervoor het nu niet te nemen”. Natuurlijk moet je ook wat aan je voeding veranderen en ik koos er toen voor om doordeweeks geen tussendoortjes meer te nemen, ’s ochtends te ontbijten met havermout, ’s middags twee boterhammen en ’s avonds gewoon avondeten met daarna 1 kopje cappuccino en één bonbon. Want ook dat hoort bij Mieke Kosters, jezelf niets ontzeggen, maar gewoon inplannen. Voor mij werkte dat op dat moment en ik viel in die tijd zo’n 20 kg af. Ook is dit de tijd geweest dat ik begon met hardlopen.

Toen kwam de tijd van o.a. Amber Albarda en Rens Kroes. Hele interessante, waardevolle boeken en ik besloot mijn voedingspatroon weer om te gooien. Smoothies als ontbijt, salades voor lunch en ‘gezonde baksels’ als tussendoortje. Weer was ik zoekende naar een goed voedingspatroon. Ik kocht de Slimming Body Guide van Inlovewithhealth, maar zo weinig koolhydraten paste ook niet bij mij. Ik heb alle boeken van de Green Happiness, maar nog nooit de vijftig dagen afgemaakt: teveel tijd, te duur, niet alle recepten zijn even lekker. Maar ondertussen begon ik weer wat aan te komen. Toen ik zwanger was van mijn tweede zoontje, konden alle boeken weer in de kast. Ik bleef wel sporten en kwam in deze zwangerschap zo’n twaalf kilo aan. Na de zwangerschap pakte ik het hardlopen weer op, maar ik bouwde te snel op en in combinatie met mijn overgewicht leidde dit al snel tot een blessure. Ik wilde niet helemaal niet sporten, dus kwam toen bij bbb healthboutique terecht. Het fijne aan bbb is dat het niet alleen een kleinschalige en persoonlijke ‘sportschool’ is, maar je ook coachingsgesprekken kan inplannen over bijvoorbeeld voeding. Daarnaast is er ook een psycholoog, fysiotherapeut en diëtist aan verbonden.

Zo’n acht maanden geleden besloot ik hulp van de diëtist in te schakelen. Ik was het zat om mijn hele leven maar bezig te zijn met het afvallen en wilde nu echt eens voor altijd van dat overgewicht af. Deze afgelopen maanden zijn steeds met ups en downs gegaan. Ik heb mijn goede weken, waarin ik 0,5-1 kg in een week afval, en ik heb slechte weken zoals rond feestdagen, vakanties of ziekenhuisopnames van mijn jongste zoontje waarin ik 2-3 kg aankom. Zo schiet het dus niet op.

Gisteren had ik weer een afspraak staan bij mijn diëtist, waarin we dit ook bespraken. Na de laatste ziekenhuisopname was is 2,3 kg aangekomen en ik had in mijn eetdagboek opgeschreven dat ik dit niet meer wilde, omdat ik zo mijn doelen nooit ging bereiken. Het moet nu echt gaan gebeuren. Ik heb mijn weekmenu voor de komende week ingepland, ik heb mijn sporten ingepland (en deze week al twee keer gesport) en besproken dat ik niet elke dag iets zoets eet, wat er stiekem toch weer was ingeslopen bij het bekijken van mijn eetdagboek. Ook ga ik beloningen bedenken die niet voedingsgerelateerd zijn en bedenken hoe ik een volgende lastige situatie ga doorkomen zonder 2-3 kg aan te komen.

Een hele lange blog, de volgende zal waarschijnlijk wel weer wat korter worden hoor. Ik houd jullie hier en op instagram op de hoogte

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s