Fit, Food, Mind #1

Ik ga niet eens beginnen met excuses over waarom ik zo lang niks geschreven heb. Op een gegeven moment wordt het gewoon weer zo’n drempel. Nu heb ik zin, inspiratie en tijd, dus ik ga gewoon weer lekker schrijven.

Fit

Eind vorig jaar zou ik de Airborne Freedom Trail lopen, de 18km, voor mij al een hele uitdaging. Vorig jaar zomer ging het opbouwen heel lekker, ik zat op de 14-15 km voor we op vakantie gingen naar de Ardennen. Daar wat minder ver gelopen, maar wel lekker 3x in de week gelopen in een prachtige omgeving met veel heuvels. Toen we terugkwamen van vakantie kreeg ik Corona en kon ik weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen, heel vervelend. Ik ben ervoor naar de fysiotherapeut geweest en heb contact gezocht met Laetitia van ikbeginvandaag.nl voor een persoonlijk schema. Zij adviseerde me om die trailrun nog wat uit te stellen, dus daar ben ik nu weer voor aan het opbouwen. Afgelopen weekend liep ik 9,75km voor de Harry Potter Run van Virtueel.nl, nu heb ik alleen een pijntje onder mijn voet, dus heb even een weekje looprust genomen.

Food

Tja, op dit gebied is er helaas nog niet zoveel veranderd. Ik val wat af, kom wat aan. Vorig jaar maart woog ik 77 kg, daar was ik al heel blij mee, want ook al was ik nog lang niet op een gezond gewicht: ik had weer het gewicht van voor mijn tweede zwangerschap, had weer het gevoel van regie hebben over mijn eetgedrag en voelde me al een stuk slanker en fitter. Twee maanden later zat ik echter weer op 82 kg. Coronakilo’s; ik heb een beetje moeite met dat woord, want het klinkt alsof ik er zelf niks aan kan doen, terwijl ik natuurlijk uiteindelijk zelf kies of ik iets wel of niet in mijn mond stop. Laten we het er maar op houden dat ik erg begaan ben met de lokale horecašŸ˜Š . In de zomer viel ik weer wat af, maar sinds de vakantie (en dus mijn eigen Corona infectie), zit ik weer rond de 82. Ik heb hulp ingeschakeld van Camella Bot van @bijtwijs en Volop Fit van @fitwithria, maar eigenlijk is mijn probleem niet dat ik niet weet wat gezond/ongezond is of veel/weinig kcal bevat is, ik moet wat aan mijn mindset veranderen en er weer echt volledig voor gaan, zonder weer een dieet te gaan doen.

Ik heb trouwens wel weer een aantal fijne kookboeken erbij: de boeken van Project Gezond en twee boeken van Lekker en Simpel.

Mindset

Daarmee komen we automatisch bij het kopje mindset. Dat blijf ik gelukkig mega interessant vinden en ik verslind podcasts, nieuwsbrieven en vooral cursussen die hierover gaan. Momenteel doe ik de cursus ‘slank kiezen uit gewoonte’ van Skinnyminds. Heel leerzaam. De achterliggende gedachte is de theorie van de psycholoog Daniel Kahneman. Hij zegt dat we eigenlijk twee breinen hebben: systeem 1 en 2. Systeem 1 gebruik je onbewust. Het maakt keuzes op basis van gevoel en eerdere ervaringen en is totaal niet gevoelig voor cijfers en feiten. Systeem 2 maakt afgewogen, bewuste keuzes, gebaseerd op onderzoek, logisch redeneren en data. Systeem 2 kost echter veel moeite om te gebruiken. Als je bij elke keuze die je maakt op de dag systeem 2 zou inzetten zou dat niet alleen doodvermoeiend zijn, je zou er niet eens de tijd voor hebben. Het liefst gebruiken we dus zoveel mogelijk systeem 1, alleen heeft deze veel denkfouten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar afvallen: systeem 1 is totaal niet gevoelig voor cijfers, zoals hoeveel kcal iets bevat, maar onthoudt wel hoe lekker je iets eerder vond. Om dit te doorbreken geeft Skinnyminds een aantal tips, die erop neer komen hoe je uit systeem 1 stapt, of beter nog: systeem 1 voor je laat werken. Hier zijn wat handige trucjes voor, maar de belangrijkste is: Doen! Systeem 1 werkt dus vooral op ervaring, dus als je vaker een gezonde keuze maakt en hier een goed gevoel aan koppelt, wordt dit opgeslagen in je systeem 1 en kost het je steeds minder moeite om die keuze te maken. Dit is ook iets wat ik herken uit mijn slankere periodes en uit de dingen die wel al goed gaan; traktaties afslaan op werk, sporten en de keren dat ik wel kies voor gezond beleg, niet een lekker taartje halen, koken ipv wat laten bezorgen. Sommige hiervan kosten me al geen moeite meer en bij andere keuzes die nog wat meer moeite kosten, heb ik achteraf een goed gevoel over mijn keuze en vooral weer het vertrouwen dat ik er echt ga komen.

En dat is volgens mij het allerbelangrijkste: geloven dat het echt gaat lukken. Met kleine stapjes, kom ik er.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s